Bibliotek>Artikler>Hauge kveld med Trygve Riiser Gundersen og Svein Høiden
Originalt brev  skrevet av Hans Nielsen Hauge på vei til Hitra i februar 1802
Originalt brev skrevet av Hans Nielsen Hauge på vei til Hitra i februar 1802
2024-02-14
Hauge kveld med Trygve Riiser Gundersen og Svein Høiden
Arrangører: Heia og Mysen Normisjon 20. mars 2024

Hauge-kveld med forfatter Trygve Riiser Gundersen og Svein Høiden
Velkommen til en spennende kveld på Heia misjonshus onsdag 20. mars, der vi fordyper oss i Hans Nielsen Hauges liv og virke. Vi får besøk av forfatter Trygve Riiser Gundersen og Svein Høiden som vil samtale om temaet. 
I oktober 1804 gikk det ut arrestordre på en farlig «person fra Norge» – en opprører som i årevis hadde spredd en lære like truende for «ethvert Individ som for Staten og det almindelige Vel». 
Den etterlyste var en viss «Hans Nielsen Houge». Bevegelsen det var snakk om haugianismen. I dag er både Hauge og haugianerne trygt plassert i sentrum av den norske historien. I 1804 så alt annerledes ut. 
I Haugianerne. Enevelde og undergrunn tar Trygve Riiser Gundersen oss med tilbake til samtida vekkelsen tilhørte. Hva slags bevegelse var egentlig haugianismen? Hvilken virkelighet sprang ut den av? Hva var staten og embetsmennene så redde for? Og hvor har denne redselen blitt av siden? 
Resultatet er en ny fortolkning av en av de viktigste og mest omtalte fenomenene i den moderne norske historien. Men også et nytt bilde av det norske samfunnet og den norske folkelige kulturen rundt 1800 – i en verden preget av uro, forandring, rastløshet og motstand.
Gundersen har røtter i Eidsberg og vant i 2022 Brageprisen for boka "Haugianerne". Svein Høiden er styreleder i stiftelsen Hauges Minde og en drivende kraft for besøkssenteret på Rolvsøy. 
Vi spiser kveldsmat og inviterer til en hyggelig kveld på Heia!
Arrangementet er et samarbeid mellom Heia og Mysen Normisjon. 

Dato: 20. mars, kl. 19.00
Adresse: Heiaveien 325, 1890 Rakkestad
 

Kontakt oss

Haugeinstituttet
Industrigata 12 
4632 Kristiansand 

92 26 09 05 

Kontonummer: 1604 13 45504

 

 
Powered by Cornerstone