Bibliotek>Artikler>I oktober 2022 var det 200 år siden den kjente haugianerkvinnen Sara Oust døde "
Originalt brev  skrevet av Hans Nielsen Hauge på vei til Hitra i februar 1802
Originalt brev skrevet av Hans Nielsen Hauge på vei til Hitra i februar 1802
2023-01-17
I oktober 2022 var det 200 år siden den kjente haugianerkvinnen Sara Oust døde "

Markering - 200 år siden Sara Oust døde i oktober 2022 

Sara Oust døde den 25.10.1822. Venneforeningen vedtok derfor å arrangere en 200-årsmarkering i oktober 2022. Det ble nedsatt en komite med representanter fra venneforeningen, Vingelen menighetsråd samt Vingelen kirke- og skolemuseum. I tillegg deltok enhetsleder Leif Vingelen som representant for Vingelen skole og barnehage. Lørdag 15.10.2022 var det førpremiere på den nye filmen «Hans Nielsen Hauge - Mannen som vekket Norge» i Tynset kino og kulturhus. Det skjedde i samarbeid med sistnevnte. Søndag var det gudstjeneste i Vingelen kirke der biskop Solveig Fiske holdt preken. Det var urframføring av bestillingsverket som ble kalt «Frimodig min sjel». Det er basert på en salme skrevet av Sara. Brit Vingelsgaard Ryen fant salmen blant gamle papirer på gården. Organist og komponist Amund Røe ble spurt om å lage melodi. Resultatet ble et verk for orgel og mezzosopran. Sistnevnte utøver var Maria Moen Nohr. Etter gudstjenesten ble det historiske tablået «På kirkebakken 1802» framført utenfor kirka. Regi ved Rolf Norsen. Ingunn Løvold hadde rollen som Sara Oust, Kjell Gransletten som lensmann, Trond Gellein Løkken som prest samt barn fra Vingelen skole. Kulturrådet, Tolga-Os Sparebank og venneforeningen finansierte arbeidet.

Det ble arrangert innledning, panelsamtale og debatt i samfunnshuset. Tittelen var «Samfunnsarven etter Sara Oust - grobunn for nye pionerer? Fokusområdene var «Hvilke verdier, egenskaper og holdninger bør fremmes i dagens samfunn, og hva kan vi lære av Sara? Har vi rom for nye pionerer som engasjerer seg for utviklingen av lokalsamfunnet?». Biskop Solveig Fiske og Bersvend Often, regionrådgiver Interkommunalt politisk råd for Nord-Østerdal innledet. Leder av panelet var Guri Jortveit, redaktør i Arbeidets Rett. Paneldeltagere var Mari Mjøen Solem, daglig leder av «Findmy», Hege Merete Ydse Enget, leder av den frivillige organisasjonen «En hjelpende hånd Fjellregionen», Bjørn Tollan Jordet, ordfører i Tolga kommune samt Runa Finborud, ordfører i Os kommune.

Venneforeningen er veldig godt fornøyd med gjennomføringen og oppslutningen i forbindelse med 200-årsmarkeringen. Det ble solgt 95 kinobilletter. I Fjellheim var det mellom 80-90 til stede og i kirka 110.

Kontakt oss

Haugeinstituttet
Industrigata 12 
4632 Kristiansand 

92 26 09 05 

Kontonummer: 1604 13 45504

 

 
Powered by Cornerstone